Amur

Süllő

Harcsa

Ponty

Kárász

Busa

A fehér busa (Hypophthalmichthys molitrix) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe, ezen belül a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó faj.

Megjelenése

A teste oldalról erősen lapított, közepes testmagasságú. A szájszögletből húzott vízszintes vonal áthalad a szemen. A külső megjelenése rendkívül jellegzetes, nagy testű, feje testéhez képest nagy, de a pettyes busáénál (Hypophthalmichthys nobilis) kisebb, szemei az állcsúcs vonala alatt helyezkednek el. Szája felső állású, úszói jól fejlettek, farokúszója mélyen bemetszett. Háta szürke, esetleg zöldes árnyalatú. Oldalai és hasi része ezüstös csillogású. Átlagos testhossza 18-51 centiméter között van, azonban 105 centiméteresre és 50 kilogrammosra is megnőhet.

Életmódja

Fito- és zooplanktonnal táplálkozik.

A pettyes busa (Hypophthalmichthys nobilis) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe, ezen belül a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó faj.

Megjelenése

A hal teste nyújtott, oldalról lapított, háta kissé magas, feje széles, csúcsos. Szája felső állású, bajuszszálak nélkül, szájrése rézsút felfelé irányul. Szemei kicsinyek, nagyon mélyen ülnek (sokkal mélyebben, mint a fehér busánál). Hasoldalán, a hasúszók és a farok alatti úszó között él húzódik. Pikkelyei kicsinyek, 114-120 az oldalvonal mentén. Hátúszója 10, farok alatti úszója 15-17 sugarú, az első 3 gyengén elcsontosodott. Garatfogai egysorosak, 4-4. Átlagos testhossza 55-70 centiméter, de akár 146 centiméteresre és 40 kilogrammosra is megnőhet.

Életmódja

A fehér busával szemben nemcsak kezdetben, hanem később is állati planktonnal él. A kifejlett példányok bélcsatornája csak a testhossz 4-5-szörösére nő. 19 Celsius-fok vízhőmérséklet alatt a kifejlett egyedek főként állati planktont és fenéklakó apró állatokat esznek, a növényi planktonra csak akkor térnek át, ha a hőmérséklet emelkedik. Az íváshoz tartósan meleg (25 Celsius-foktól) vizet igényelnek. Gyakran úszik 5-7 egyedet számláló csoportokban a vízfelszín közelében. Ha megriad, akár 3 méteres magasságba is képes kiugrani a vízből. Legfeljebb 20 évig él.


Creative Commons License       Ez a szöveg a magyar Wikipédia Fehér busa című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2016. november 25.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

Ez a szöveg a magyar Wikipédia Pettyes busa című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2016. november 25.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.