Dunamenti Sporthorgász Egyesület

fejléc

Évnyitó

(vagy valami ilyesmi)

Újra jelentkezem. Ha még valaki emlékszik, írtam egy apró szösszenetet karácsony táján, amivel mintegy lezártam a 2017. évet. Ki gondolta, hogy 2018 elindítása olyan lesz, hogy igazából zárás nem is volt. Nem emlékszem arra, hogy valaha is december-január hónapban a tavunkon simán lehet halat fogni, sőt még egy-két 10 kiló feletti ponty is beugrik. Tiszteletem és nagyrabecsülésem mindazoknak, akik a télhez képest meleg, de a valódi horgászszezonhoz képest igencsak zord 3-8 fokban kiülték a kapásokat. Mert gondolom, a halak biológiai órája azért csak működik valamelyest. Na, ennyi szakmai okoskodás legyen is elég.

Nézzük csak, hogy tulajdonképpen mit is akartam írni. Ja persze évnyitó. Vagy évkezdés, kinek melyik tetszik jobban. Minden év első fontos eseménye a közgyűlés, amivel igazából lezárjuk a megelőző évet, és megtervezzük a következőt. Ez most sem volt másképp. A honlapra a határozatokat kitettük, mindenki okulására. Persze csak az ért belőle bármit is, aki eljött a közgyűlésre. Ők vitatkozhattak, érvelhettek kezdeményezhettek, aztán a végén minden esetben az egyesületre nézve fontos, vagy általunk fontosnak tartott döntések születtek. Akik ott voltak tudják, akik nem, azoknak kötelező. A lényegesebb változásokat már úgyis közzétettük (pontymatrac, éves sportjegy stb.) az év közbeni módosítások pedig időben nyilvánosak lesznek.

Annyit mindenkinek a tudomására szeretnék hozni, hogy a megemelt mennyiségű haltelepítés (terveink szerint több mint 35 tonna hal kihelyezését szeretnénk elvégezni) mellett kiemelten foglalkozunk a tó vízminőségének javításával is. A halak és a horgászok számára veszélytelen kémiai kezelés mellett fizikai beavatkozást is végzünk. Beüzemelésre kerül 2 db. mobil vízforgató berendezés, mellyel a fenéken felgyülemlett gázokat, és egyéb lebegő anyagokat felhozzuk a felszínre, mintegy „átszellőztetve” a vizet. A vízforgatók alkalmazását úgy kívánjuk végezni, hogy a tóra kilátogató horgászokat ne zavarjuk. Az itt leírt tevékenységek nem a mi okosságunk eredményei, hanem 2017. évben elvégeztetett komplex vízkémiai és biológiai vizsgálatok megállapításai. Szeretnénk, ha az egyébként elkerülhetetlen elöregedési folyamat a lehető leglassabban történne. A vízminőség javítása érdekében sikerült szoros szakmai kapcsolatot kialakítani olyan szakemberekkel, akiknek e tekintetben hatalmas tudásuk, és szakmai rutinjuk van.

Térjünk vissza a halkihelyezésekre. Mindenki tudja, hogy a telepítés mennyisége döntő részben bevételeinktől függ, tehát igen nehezen tervezhető. Elég két-három esős hétvége, egy rendkívüli nagyságú kánikula vagy egyéb előre nem látható esemény, és máris borult minden. Aztán erre jöhetnek az emberi tényezők is. Sőt azok igazán. Hiszen mi horgászok, igencsak különleges emberek vagyunk. Mire is gondolok?

Ha halat fogok, ne adj’ isten sok halat fogok, akkor én egy nagy tudású mi több zseniális horgász vagyok. Csak hát a szerénységem tiltja, hogy ezzel oly módon dicsekedjek, hogy közösségi oldalakon megosztom a sikereimet, esetleg még a vízterületet is megnevezem, hogy de jó volt, fogtam halat. Viszont ha valami miatt nem evett a hal, vagy másért nem volt kapásom, máris az összes közösségi oldalon kinn van, hogy ez és ez a víz nincs megfelelően telepítve, a vezetőség ellopja a halat, a víz koszos, büdös, és különben is drága minden, tehát nem menjen oda senki. Pedig a vízterület ugyanaz, ahol két hete betegre fogtuk magunkat. Ismerős ugye? Hát ezért vagyunk mi különlegesek. Adja ég, hogy még nagyon sokáig ilyen különlegesek tudjunk maradni.

Huh, de elkanyarodtam. Mindössze annyit akartam írni, hogy az idei évben is minden telepítésünk időpontja, mennyisége közzé lesz téve, mindenkit szeretettel várunk megnézni a halkihelyezéseket, fotózni, fotózkodni, uram bocsá’ segíteni is egy kicsikét.

Más hirtelen nem jut eszembe, de a fontos dolgokat időben igyekszem vagy én személyesen közzétenni, vagy valamilyen módon a „Hírhozó”-ként üzemelő barátomat felbíztatni arra, hogy ahogy megtud valamit „pletykálja” el.

Összegezve az eddigieket, kívánok mindenkinek 2018. évben is mindenekelőtt jó egészséget, örömöket saját életükben, közös szenvedélyünk kapcsán pedig igen gyakori botgörbeségeket és pattanásig feszülő zsinórokat!

Hiszen tudjuk:
A horgászat nem élet-halál kérdése, annál sokkal fontosabb!!!

A hal legyen velünk!

Üdvözlettel minden olvasónak

Bánkuti György
         elnök

Share