Dunamenti Sporthorgász Egyesület

fejléc

Évzáró

Néhány nap, és mindenki meghitt csendben ünnepli a keresztény világ legnagyobb ünnepét a Karácsonyt. Ilyenkor nem illik adatokkal, statisztikákkal, véleményekkel, összesítésekkel bombázni az ünneplőket.

Viszont célszerű számvetést készíteni, konzekvenciákat levonni, és a jövőn elgondolkodni ilyenkor év végén. Ezért választottam a mai napot, mert mindjárt vége van az évnek, de még nincs olyan ünnepi hangulat, hogy aki rákattint erre cikkre elhúzza a száját és azt gondolja:

„Mit akar ez ilyenkor statisztikákkal, adatokkal, jövőtervekkel? Mindjárt gyertyagyújtás, a gyerekek már toporognak, a halászlé gőzöl, a potykaszeletek bepanírozva, teljes a hangulat… (nota bene, az anyósom sem jön az idén…)”

No ezt elkerülendő írom ezt az év végi szösszenetet.

Hát akkor csapjunk bele.

2017 januárjában az ötéves ciklus lejártával új vezetőség állt fel az egyesületben. Nagy részüknek volt már némi rálátása a vezetőségi munkára, de megválasztásra kerültek olyan tagok is, akik hatalmas lelkesedéssel és ugyanilyen tapasztalatlansággal vágtak bele a munkába és nagyon hamar szembesülniük kellett azzal, hogy egy horgászegyesület működtetése nem csak abból áll, hogy „hozzatok bele halat…..” Sőt.

Viszont mindenki dicséretére el kell mondanom, hogy a vezetőség, a vártnál rövidebb idő alatt „összeállt” és elkezdhettük az érdemi munkát. Nem mondom, kisebb-nagyobb zökkenők voltak, voltak téves értelmezések, hibás kommunikációk és egyebek, de egy új testületnél az első év mindig az összeszokás, egységesedés ideje. Úgy érzem, ez mostanra megtörtént.

Lássuk a tényeket:

2016-ban – ugyanúgy, mint az azt megelőző években – a telepítések szerződés alapján, terv szerint történtek. Sajnos a beszerzési források beszűkülése, és ez által az árak stabilitásának kibillenése igen nehéz helyzetbe hozta az akkori vezetőséget, így nem minden a tervek szerint történt. 2017-ben ennek a labilis halbeszerzési helyzetnek a megszüntetése érdekében kerestünk, és szerencsére találtunk egy olyan beszállítót, aki stabilan és mindenki által követhetően vállalta a szállítást. Év végén elmondhatjuk, hogy telepítéseink, az általunk tervezett módon, időben, gyakorisággal és kiváló minőségben lettek végrehajtva.

Jöjjön egy kis statisztika:

Telepítések 2016 2017
Halfaj Telepítések/év Összsúly/év Telepítések/év Összsúly/év
Ponty 21 alkalom 20875 kg 11 alkalom 22954 kg
Ragadozó Süllő: 35000 db
2-4 cm-es ivadék
nem mérhető 1 Süllő: 100 kg méretes
0,8-tól – 2,5 kg-ig
Fehérhal nem volt 0 2 2400 Kg

Láthatjuk, hogy 2017-ben, kevesebb alkalommal viszont mennyiségében több halat tettünk a tavunkba. Még nem készültek el a végleges számítások, de az eddigi nyilvántartás adatai alapján – cca. 10%-os elhullási arány, valamint azon halak beszámításával, amelyek „különleges módon” hagyták el a vízterületet, – körülbelül 65-70% volt a visszafogás aránya. A végleges adatokat később tesszük közzé.

Úgy érzem látható az, hogy elindult valami. De ne verdessük a mellünket, mert még a neheze hátra van.

Nézzük a látogatottságunkat:

Horgászatok száma
2016 2017 (nov. 30-ig)
Tagi horgászatok: 3889 fő Tagi horgászatok: 3970 fő
Napijegyes horgászatok: 5823 fő Napijegyes horgászatok: 7026 fő

Láthatjuk, hogy amíg a tagok horgászatának száma gyakorlatilag ugyanazon a szinten mozog, a vendéghorgászatok száma növekedett. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a látogatottság ilyen mérvű növekedéséhez nagyban hozzájárult az, hogy a szezon megkezdése előtt néhány új területi jegy kategóriát vezettünk be.

A teljesség igénye nélkül:

  • Hétvégi jegy
  • Bojlis jegy
  • 24 órás jegy
  • Sportjegy 2 botos

Ezeknek a jegykategóriáknak a bevételnövelő hatása kétségtelen, mértéke most van elemzés alatt. Előfordulhat, hogy 2018-ban ezekben is némi változtatás lesz. Szeretnénk tavunkat még vonzóbbá tenni a vendéghorgászok számára.

Hozzá kell tenni azt is, hogy a látogatottság növekedése rákényszerít bennünket az ellenőrzések hatékonyabbá tételére is. 5 fő állami vizsgával és az ezzel járó jogosultsággal rendelkező Társadalmi Halőr, és 35 fős önkéntes egyesületi ellenőrgárda próbálta, próbálja a szabálytalan horgászást és az ezzel járó egyéb (… hm… hogy is mondjam… a hallopás olyan csúnya szó… de hát az! …) ”dolgokat” a legminimálisabbra csökkenteni, illetve megszüntetni. Reméljük egyre inkább több mint kevesebb sikerrel.

A horgászok fogadásában, eligazításában kiszolgálásában is változások voltak. A halőrházban működő mini büfé és horgászbolt régi bérlője „technikai okokból” visszamondta bérlői jogosultságát (gyönyörű kislánya született. Gratulálunk).

Új bérlőnk igyekezett zökkenőmentesen folytatni a tevékenységet, amit az eddigi megítélésünk alapján kifogástalanul végez. Választékbővítéssel és új szolgáltatások bevezetésével lendített is a horgászok ellátásának minőségén. (Ezt látogatóink mondják).

Ennyit a 2017. év történéseiről. Ráadásként azért el kell mondani, hogy a jogszabályi változások sem könnyítették a helyzetünket, de ez nem ennek az összefoglalónak a témája. Igyekszünk valamennyi törvényt és előírást maradéktalanul betartani.

Az idei évben a természet egy újabb nem kis problémával szembesített bennünket. Köztudomású, hogy minden lefolyástalan vízterület „öregszik”. Ahogy azt annak idején Váradi professzor úr mondta: „Minden bányatóból előbb-utóbb tölgyfaerdő lesz. De ne essünk kétségbe, ehhez két-háromezer évre van szükség.”

Ez a jelenség akkor is bekövetkezik, ha egyébként a vízterület érintetlen.

Gondoljunk bele, a mi tavunkon a betelepített halak ürüléke, a bedobott, de a halak által el nem fogyasztott szerves anyag bomlása mind-mind gyorsítja ezt a folyamatot. Röviden legyen elég annyi, hogy amíg tavunk vízminőségileg 2014-ben horgászatilag „kiváló” minősítést kapott, az idei évben ez „elfogadható” minősítésre esett vissza. Ez mínusz két fokozat. Kétségbeesésre nincs ok, viszont az elvégeztetett szakértői vizsgálat kötelezően elvégzendő beavatkozásokat írt elő. Nem írom le a feladatokat, de tudni kell, hogy a szükséges anyagok és berendezések nem olcsó dolgok. A jövő év fő feladata lesz ennek kigazdálkodása (is). Ezeken kívül természetesen a horgásztatás minősége, a megfelelő halasítás, mind-mind feladatunk.

Kedves Látogató(k)!

Tagok és vendégek egyaránt. A fentiekből látható, hogy ezeket a feladatokat a vezetőség egyedül, csak nehezen tudja megoldani. Örömmel veszünk bármilyen segítő szándékú ötletet, véleményt, hiszen a Dunakeszi Kavicsbányató hosszú évek óta annyi örömöt, élményt, (meg kudarcot is) adott nekünk, hogy megérdemli azt, hogy vigyázzunk rá, óvjuk, és olyan szinten működtessük, hogy az utánunk jövő horgásznemzedék is tudja élvezni a tó adta lehetőségeket.

Lesz még egy elnökségi ülésünk, egy Közgyűlésünk, is ahol a 2018-as év konkrét feladatait, illetve a szabályokban, a horgászat rendjében kötelezően előírt, vagy a magunk által szükségesnek tartott változásokat maghatározzuk. Természetesen ezeket a döntéseket, változtatásokat időben horgásztársaink tudomására hozzuk.

Befejezésül kedves honlaplátogatóinkak, családjaiknak és rajtuk keresztül a horgászoknak és nem horgászoknak, szóval mindenkinek a Dunamenti Sporthorgász Egyesület Elnöksége és tagsága nevében kívánok nagyon boldog békés Karácsonyt, és sikeres Boldog Újévet!

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT!

Horgászüdvözlettel:

Bánkuti György – elnök

Share