Dunamenti Sporthorgász Egyesület

fejléc

Hírhozó jelenti

Sziasztok.

Hosszú hallgatás után újra itt vagyok.

A hallgatás okairól hiába írnék bármit is, aki ismer, az úgysem hinné el, aki meg nem annak meg úgyis mindegy.

Szóval elment ez az év is. Voltak hullámhegyek és voltak hullámvölgyek is. Szerencsére inkább hegyek, mint völgyek. Egy horgásztó akkor működik jól, ha az esetek nagy százalékában eredményesek a horgászok. Azaz fognak halat. Természetesen olyan nincs, hogy mindig és mindenki, de ha a statisztikáknak hiszünk, (november van, lassan készülünk a statisztikai adatok lezárására) az idén inkább fogtak horgászaink, mint nem fogtak. A programok szervezésében még óriási tartalékaink vannak, de az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy rengeteg érdeklődő van, aki egyéb célra (pl. esküvő tartása, névnap, születésnap, közösségépítő tréning meg ilyesmi) szeretné igénybe venni a vízterületünket és a partot, de a konkrét megrendezésre mindössze három alkalommal került sor. A már korábban ismertetett közösségi nevelésben részesülő gyerekek táboroztatása (2 alkalom) és ennek „zárásaként” a Budapesten és környezetében található Gyermekotthonok közös, – nevelőkkel egybekötött – horgász –és főzőversenye került megrendezésre. A rendezvény sikerén felbuzdulva megpróbálunk ebből hagyományt teremteni. A többi rendezvény megtartásának legfőbb akadálya az volt, hogy az igénylők nagy részét döbbenettel töltötte el, a „parthasználati díj” ténye. Nehezen értették meg, hogy a terület a mi „telkünk”, tehát igénybevétel esetén a szemét eltakarítása, a part használhatóvá tétele, a biztonság szavatolása, meg még ezer dolog a bérbeadó kötelessége, amely szolgáltatásért fizetni kell. Igazán jelképes összeget kértünk, de úgy látszik ez is sok volt. No, mindegy. Jövőre megpróbálunk más dolgokat is. Természetesen első sorban a horgászokat szeretnénk kiszolgálni, azokon belül is a vendéghorgászokat. (Piszokul nem szeretem azt a szót, hogy „napijegyes”). Az idén is próbáltuk, de 2018-ban fokozottan figyelünk a telepítések időpontjának pontos nyilvánossá tételére, és az ott készült, készülő felvételek közzétételére.

Persze csont nélkül nem megy. Idei példa volt, hogy a meghirdetett időpont előtti héten olyan ítéletidő kerekedett, hogy a termelő halastavának megközelítése lehetetlenné vált. Időben jeleztük, hogy a halkihelyezés egy héttel eltolódik. (Kevesen tudják, hogy minden (!) telepítést és időpont-módosítást a halászati felügyeletnek jelentenünk kell, tehát a módosítás nyilvánossá tétele nem „gesztus”, hanem kötelezettség.) A módosítás időpontját azonban néhányan nem olvasták, és ez okból jöttek, a vélemények, hogy átverjük a tagságot, „maszek” tavainkba vittük a halat stb. Tipikusan a van rajta sapka, nincs rajta sapka. Mindegy. Telepítési tervünket teljesítettük, sőt túlteljesítettük, az előzetes becslések alapján a visszafogási arány kb. 8o-85%-os. Ebbe már beleszámítottuk azt a halmennyiséget is, ami szállítási sérülés miatt elhullott, illetve hát szóval….. Szóval nem egészen törvényesen hagyta el a területet. Mondhat bárki bármit, több mint 50 éves horgászrutinnal a hátam mögött elmondhatom, hogy a hallopást csak csökkenteni lehet, teljesen megszüntetni még akkor is csak nehezen, ha minden horgász mögé egy halőrt állítunk. No de beszéljünk a pozitív dolgokról, mivel mint tudjuk, a múltat mindig szebbé teszi a tőle való távolság.

Tehát végül is működtünk, mindenki végezte a munkáját, a versenyeink sikeresen megrendezésre kerültek, igaz a halak nem mindig vettek tudomást arról, hogy ők is a verseny résztvevői.

Az elnökség munkájáról meg csak annyit, hogy úgy kell őket megítélni, mint focimeccsen a bírót. Akkor működnek jól, ha észrevétlenek maradnak. Viszont ezt nem nekem kell megítélni.

Hát ez volt tavaly. Aki akar, jövőre meggyőződhet a leírtak igazságáról.

Annyit előre elmondhatok, hogy 2018-ban csak enyhe változtatások lesznek, amelyeket az év közben hozott jogszabály-módosulások kényszerítenek ránk.

Jobb, ha felkészülünk a sűrűbb és alaposabb ellenőrzésekre, valamint arra, hogy horgászrendi előírás lesz a pontymatrac és a fertőtlenítő kötelező használata is. Ezek még eléggé képlékeny döntések, a részletek kidolgozása később várható. A döntésekről még megpróbálok híreket hozni.

Na, egyelőre ennyit tisztelt látogatók, még az idén még egy telepítésről láthattok felvételt, illetve ha kedvetek van gyertek ki november 15-én a tóra. Elméletileg 10 és 14 óra között hozzák a halat. Szűkebb időpontot nem merünk megadni. Ha változik valami, kiírjuk.

Biztos, hogy még jelentkezem, addig is pergessetek, fogjatok sok halat.

Sziasztok.

A hírhozó

Share